Iz straha potpisao zapisnik o prijemu u Elektrodistribuciju

Februar 19, 2018 0

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je pojasnio da je potpisao zapisnik o prijemu u radni odnos “zbog straha da ne izgubi posao”.

Iz straha potpisao zapisnik o prijemu u Elektrodistribuciju

Ernad Hajdarević, rukovodilac sektora za ekonomske odnose sarajevske “Elektrodistribucije” i svjedok koji je dobio imunitet, izjavio je da je bio član komisije za prijem u radni odnos 14. marta 2016. godine, piše Detektor.ba.

“Radne kolegice su me o tome obavijestile i rekle da je tadašnji direktor poslovnice ‘Elektrodistribucije’ Mirsad Brajlović dao nalog i imena za šest kandidata koji su se trebali provjeriti. Rekle su i da su to odbile jer dokumentacija nije bila potpuna”, kazao je svjedok.

Brajlović je u tom periodu, prema svjedoku, na direktorskoj poziciji trebao ostati još desetak dana, ali su morali izvršiti njegov nalog, zbog čega su napravili zapisnik da su izvještaj za prijem kandidata sačinili po nalogu Brajlovića.

Tužiteljica Nermina Kulenović je svjedoku predočila akt u kojem je navedeno da su članovi komisije bili prinuđeni prihvatiti nalog zbog straha da ne izgube posao, a Hajdarević je potvrdio njegovu autentičnost.

“Od kolegica sam saznao da je Brajlović govorio da je to nalog Eseda Džananovića”, dodao je svjedok i pojasnio da je zadatak komisije bio da pregleda dokumentaciju za kandidate i dostavi je direktoru poslovnice.

Svjedok je rekao i da je uskoro uslijedila primopredaja pozicije, nakon čega se novi direktor Haris Trnka ljutio zašto je prijem vršen, a Brajlovićevo opravdanje je bilo da je to morao uraditi.

Pored Amira Zukića, generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), optužnica tereti Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Na upit Džananovićeve braniteljice Vasvije Vidović, svjedok je kazao da zapisnik koji su članovi komisije sačinili nije protokolisan i da se radi o internom aktu.

“Bio je direktor i morali smo raditi po njegovom nalogu. Ako ne postupimo tako, može nam dati disciplinsku, a on je imao pravo neposrednog prijema”, rekao je Hajdarević.

Nastavak suđenja je 5. marta.

Izvor: N1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove CCI. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. CCI zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Prijavi se na newsletter