O kampanji

U Bosni i Hercegovni ima blizu 6.000 funkcija rezerviranih za političare u parlamentima i vladama, od najvišeg do lokalnog nivoa. Oni su izabrani na izborima ili imenovani naknadno. To su formalne političke funkcije, koje obnašaju osobe najčešće izabrane ili imenovane ispred neke političke stranke.

Pored ovih, postoji i blizu 20.000 funkcija u javnoj upravi, na rukovodećim i upravljačkim mjestima. Oni nisu političari. Njima bi odgovornost prema službi, javni interes i opšte dobro građana trebao biti jedini prioritet. Trebali bi biti nezavisni od stranačkog uticaja.

Kampanja Sposobnim, a ne podobnim želi, uz Vašu pomoć, doprinjeti depolitizaciji i departizaciji javne uprave. Želimo jasno odvojiti političke funkcije od profesionalnh pozicija unutar javne uprave i javnog sektora generalno. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integirtet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ne stranačka ili porodična veza.

Zato, molimo Vas da putem društvenih mreža i direktnim kontaktom doprinesete razvijanju platforme Sposobnim, a ne podobnim slanjem pouzdanih informacija o insitucijama i pojednacima kojima smo omogućili da nas vode i predstavljaju, njihovoj (ne)skrivenoj stranačkoj pripadnosti ili vezama, nepravilnostima prilikom provođenja javnih konkursa za zapošljavanje u javnoj upravi, Vašim ličnim iskustvima, itd.

Neka Sposobnim, a ne podobnim bude doprinos državi u kojoj želimo živjeti, državi jednakih mogućnosti i vladavine prava.

#Sposobnimanepodobnim

Prijavi se na newsletter