Upravni odbor Centra za socijalni rad Kalesija - "najgori ikada"?

Septembar 07, 2017 1

Na facebook profilu smo dobili informacije o navodnim protivpravnim radnjama, sa elementima korupcije, u Centru za socijalni rad Kalesija. U nastavku objavljujemo cjelokupan tekst, bez provjere, redakture i cenzure.
Stavovi izneseni u navedenom sadržaju nisu nužno stavovi kampanje Sposobnim, a ne podobnim, niti CCI-a. Ukoliko neka treća strana bilo koji dio sadržaja smatra spornim, može se uz validno pojašnjenje obratiti administratoru portala za korekciju ili uklanjanje sadržaja. CCI ne snosi nikakvu odgovornost za iznesene tvrdnje.

Upravni odbor Centra za socijalni rad Kalesija -

Poštovani,

 

već duži vremenski period raspolažem informacijama o kojima javnost treba biti upoznata, jer odluke koje određeni donose tiču se građana općine Kalesija, a lica koja o tim odlukama odlučuju uredno primaju naknade za rad i ne odgovaraju nikome.

Upravni odbor Centra za socijalni rad Kalesija, kojeg radnici te ustanove, već oslovljavaju kao „najgori ikada“ donio je niz odluka koje nisu u interesu te ustanove.

Odluke kako slijede:

Pravilnik o radu koji su usvojili nije u interesu radnika i direktno krši osnovna radnička prava (nije uopće uvažen prijedlog Sindikata)

Odluka o ustupanju na korištenje vozila Općini Kalesija, a isto vozilo je Centar dobio kao donaciju od Vlade Japana i kao takvo ne smije biti ustupljeno na korištenje u svrhe koje nisu u interesu lica u stanju socijalne potrebe  

Poslednja nakaradna odluka je donesena na sjednici održanoj 31.08.2017.  godine kada je izvršen izbor direktora gdje su izabrali lice-Izeta Hadžića koji će, nakon pribavljanja saglasnosti, biti imenovan na četiri godine (mandat), a da nisu uzeli o obzir činjenicu da izabrani direktor odlazi u penziju u decembru 2019.  godine, dakle prije isteka tog mandata.

Isti taj Upravni odbor u dva navrata je Izeta Hadžića imenovao za vršioca dužnosti direktora u Centru za socijalni rad Kalesija, bez unaprijed pribavljene saglasnosti osnivača, a osnivač ustanove je Općinsko vijeće.

Neko mora stati u kraj javašluku u radu Upravnog odbora Centra za socijalni rad Kalesija i očekujem Vašu podršku, jer uskoro se usvaja izvještaj o radu tog Upravnog odbora i ne želim da njihov nerad bude nagrađen, dok ogroman broj mladih ljudi nema posao, a politički uhljebi ubiru naknade za svoj nerad.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove CCI. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. CCI zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Nažalost u pomenutom tekstu su iznesene neistine i nebuloze.
Upravni odbor je imenovan po osnovu javnog konkursa, i u isti su imenovana tri magistra srodnih struka, oblasti socijalne zaštite, sa relevantnim iskustvom.Od njih, dva se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba.Moze se provjeriti.
Pravilnik o radu nije donesen od aprila 2016 kada je poceo teci rok za njegovo usklađivanje sa Zakonom o radu, mada Centar ima pravnu službu koja treba da prati zakonsku regulativu i usklađuje akta Centra.Zbog toga nije mogao da se raspiše konkurs za direktora, te je dva puta produzavan mandat V.D.
Kad je uskladjen i usvojen Pravilnik o radu objavljen je na oglasnoj ploci Centra i nije niko na isti ulozio žalbu.
Sto se tice vozila, vozilo je vrijedno 70 000 KM i smatralo se, da sa takvim vozilom, doci do oronule kuće korisnika socijalne pomoći, invalidne osobe ili Civilne zrtve rata i govoriti kako kasne njihova mizerna primanja je socijalno neosjetljivo, a zimske gume i kasko registracija takvog vozila je oko 3000 KM, sredstva koja Centar nema.A postoji vozilo koje je primjereno potrebama Centra.
Direktor je izabran na konkursu, jer je imao najbolje reference, a Zakon o radu omogućuje tako fleksibilno izbor direktora da pomenuti moze biti doživotni direktor, sa zasnivanjem ili bez zasnivanja radnog odnosa.
Radnici se spominju i oni koji su intervjuisani kažu da nisu izjavili, ono sto se za njih govori da jesu.
Ovdje neko ima za cilj da potkopa napore Upravnog odbora da se izbori za poziciju Socijalne zaštite i samog Centra na zdravoj i stabilnoj osnovi. 08.09.2017 18:04
Prijavi se na newsletter